Що таке електронне урядування і кому це потрібно?

Відповідь на ці та інші питання отримали присутні на зустрічі у міській раді 7 жовтня за участю експерта Агентства електронного урядування України, радника голови комітету закордонних справ Парламенту Естонії Яніки Мерило. У цьому заході взяли участь студенти та викладачі економічного факультету.

Щодо тлумачення  терміну «електронне урядування», то слід зазначити, що в Україні з 2010 року існує офіційне визначення: «електронне урядування   –  форма    організації    державного управління,  яка сприяє підвищенню  ефективності,  відкритості та прозорості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування  з  використанням   інформаційно-телекомунікаційних технологій  для  формування  нового типу держави,  орієнтованої на задоволення потреб громадян».

Технологія електронного урядування поступово впроваджується в діяльність державних національних структур з використанням передового досвіду зарубіжних країн. Світовими лідерами у сфері е-урядування, згідно оприлюднених матеріалів  Департаменту економічного і соціального розвитку ООН у 2014 р. були  Корея, Австралія та Сінгапур. Незмінним лідером за останні 3 роки серед пострадянських країн була  Естонія, до того ж ця країна входить до 15-топ  країн по розвитку електронного урядування.

Естонії часто приписують наявність найпрогресивнішої моделі електронного уряду в Європі. Яніка Мерило розповіла, що досягти такого успіху вдалось завдяки державній підтримці та виділенню напряму розвитку інформаційно-комунікаційних технологій в розряд першочергових завдань уряду і суспільства. Саме завдяки досягненням Естонії уряд України співпрацює з фахівцями сфери е-урядування: розробляються законопроекти, відпрацьовуються тестові режими, проводиться роз’яснювальна робота серед громадян.

Студенти мали змогу вступити в живий діалог в режимі вільного обговорення проблем та перспектив із знаним експертом в галузі е-урядування Янікою Мерило. Присутні довідались про пілотний проект у Львові «Особистий кабінет мешканця», де мешканці міста зможуть скористатись послугами веб-порталу, про плани та перспективи розвитку, побачили он-лайн роботу системи та отримали відповіді на свої запитання.

Слова подяки на адресу Яніки Мерило  прозвучали від міського голови Кам’янця-Подільського Михайла Сімашкевича. Зрозуміло, що місцеві органи ініціюють втілення електронного урядування у нашому місті, а візит знаного експерта е-урядування ще раз це підтверджує.

 

Соловйова Л.О.

к.е.н., член НСЖУ

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail